FNG zet sterke jaarcijfers neer

FNG zet sterke jaarcijfers neer

30/04/2019

Gereglementeerde informatie

Mechelen 30 april 2019, 08.00h – FNG NV (FNG, Euronext Amsterdam, Euronext Brussel) (“FNG”) maakt haar jaarcijfers bekend en die tonen aan dat FNG opnieuw een sterke prestatie neerzette.

FNG, de Benelux-modegroep die merkkleding en -schoenen ontwerpt en verdeelt, realiseerde over 2018 een omzet van EUR 511,8 miljoen en een EBITDA van EUR 54,9 miljoen.

Dieter Penninckx, CEO van FNG: “FNG haalt voor het eerst de omzetkaap van EUR 500 miljoen en een EBITDA-niveau van meer dan 10% over de ganse groep. In niet-evidente marktomstandigheden zet FNG doelbewust haar koers verder. Met volle focus op de verdere uitbouw van de ‘local heroes’ zoals Brantano en Miss Etam in de merkenportefeuille, met een doorgedreven aanpak van verticale integratie en synergierealisatie en met een helder digitaal plan in combinatie met ‘stenen’ winkels, boekt FNG mooie resultaten.”

De omzet van de groep over 2018 bedraagt EUR 511,8 miljoen, waarvan iets meer dan de helft (50,9%) gerealiseerd werd door FNG Roots, de merkenportfolio van FNG. Miss Etam draagt met een omzet van EUR 99,3 miljoen bij voor 19,4% en Brantano met een omzet van EUR 151,9 miljoen voor 29,7%. De omzet van FNG Roots steeg in vergelijking met 2017 met 2,4%, en deze van Brantano met 20,6%. De omzet van Miss Etam daalde licht in vergelijking met vorig jaar.

Het operationeel resultaat voor belastingen (EBITDA) van de groep over 2018 bedraagt EUR 54,9 miljoen. Miss Etam en Brantano sloten 2018 af met een EBITDA van respectievelijk EUR 4,9 miljoen en EUR 11,6 miljoen, een stijging van respectievelijk 9,6% en 166,1%. Ook FNG Roots wist de EBITDA significant te verhogen naar EUR 38,4 miljoen (+32,1%). Het netto resultaat steeg van EUR 7,3 miljoen naar EUR 11,5 miljoen.

Eind december 2018 bedroeg de netto financiële schuld EUR 167 miljoen. In verhouding tot de EBITDA resulteert dit in een leverage ratio van 3,0.

Terugblik op 2018 en vooruitblik op 2019

2018 was op zijn minst gezegd een uitdagend jaar voor fashion retail. Terwijl het onheilsberichten bleef regenen over de sector, zette FNG doelbewust haar strategie verder. Door de verdere uitbouw van de ‘local heroes’ zoals Brantano en Miss Etam, een scherpe focus op verticale integratie en synergierealisatie en een efficiënte combinatie van een helder digitaal plan met ‘fysieke’ winkels, slaagt FNG erin mooie resultaten neer te zetten.

Terwijl het uitgavenpatroon voor fashion en schoenen in de Benelux quasi constant blijft, staat de sector voor heel grote uitdagingen. De digitalisering zet zich aan een razend tempo door en fashion retailers struikelen in de zoektocht naar de ideale (lees ‘rendabele’) kanalenmix (optichannel) om kleding en schoenen aan de man te brengen.

De weersomstandigheden die tegenzaten met een druilerige lente en een herfst die maar bleef nazomeren, zetten de hele sector op scherp. Niet alleen het ‘stenen’ winkel kanaal had hieronder te lijden, ook de online spelers werden aan een grondige ‘reality check’ onderworpen. Aan de orde van de dag is de hamvraag: Is de wereld van gratis leveren en ongebreideld bestellen en terugzenden stilaan voorbij?

Aandeelhouders van online spelers gaven in het laatste kwartaal van 2018 alvast een duidelijk signaal dat er een eind moet komen aan de wereld van alles is gratis. Zonder enig positief resultaat marktaandeel blijven verwerven, blijft niet duren. Er zal echt geld verdiend moeten worden.

Was 2018 het einde of slechts een voorbode van de verdere onverbiddelijke shake-out die de sector treft? De consolidatiegolf draait alleszins op volle toeren en dat zal nog wel even zo doorgaan. Schaalvoordelen zijn nog belangrijker dan ooit en investeringen om digitaal mee te zijn, zijn aanzienlijk. Het gaat meer dan ooit over eten of gegeten worden.

FNG boekt in deze niet-evidente markt successen door het vastberaden doorzetten van haar strategie.

Eerst en vooral bouwt FNG verder aan lokale retail- en modemerken, de ‘local heroes’. Zo boekt FNG, tegen de markt in, successen met de ontwikkeling van nieuwe Brantano-concepten.

FNG heeft haar vlaggenschip Brantano verder uitgebouwd tot een sterk uithangbord voor merkenmode en -schoenen. Met het ontplooien van complementaire winkelformules en een nieuw online platform, zet Brantano belangrijke stappen om haar ambitie waar te maken om in België de nummer één online en offline keuze te zijn voor kleding en schoenen voor een breed publiek.

Een tweede pijler is de focus van FNG op digitale groei. Zowel de verdere uitbouw van online verkoop via eigen platformen als via allianties, staat hoog op de agenda. Het nieuwe online platform is doorontwikkeld voor Brantano en staat klaar om in de wereld van morgen het verschil te maken. In 2019 zal FNG ook haar andere merken op dit platform lanceren. Dit nieuwe platform geeft FNG ook de mogelijkheden om artificiële intelligentie algoritmes te integreren en zo een meer gepersonaliseerde winkelervaring te bieden. Shoppen is hierdoor sneller, makkelijker en relevanter voor de consument. Voorbeelden hiervan zijn persoonlijk stijladvies, rijkere productinformatie, intelligente marketingcommunicatie en optimalisatie van beschikbare voorraad.

Een derde en misschien wel de belangrijkste pijler, is FNG’s focus op verticale integratie en doorgedreven synergieontwikkeling. FNG heeft aan haar aankoopplatform via de overname van Henkelman nu ook de know-how van schoenenproductie toegevoegd. Verder realiseert FNG maximaal synergie in de back-office en rationaliseert het verder het fysiek winkelbestand in kleinere steden.

Tenslotte staat ook maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog op FNG’s agenda. FNG streeft naar duurzaamheid in al haar processen en zet hierin belangrijke stappen. Dit werk is nooit af, maar ook daar wil FNG met een duidelijke focus het verschil blijven maken.

FNG kijkt met vertrouwen naar de komende jaren. FNG is flexibel genoeg om zich aan te passen aan snel veranderende marktomstandigheden. Verder is FNG stilaan groot genoeg om schaalvoordelen te benutten. Hier liggen nog veel kansen en mogelijkheden. Want ‘size does matter’.

Na een paar jaar van uitbouwen en intern consolideren van de in 2016 overgenomen bedrijven Miss Etam en Brantano, is de tijd rijp om een rol te spelen in de consolidatiegolf, die ongetwijfeld de komende jaren in de sector op volle toeren zal blijven draaien.

FNG wil de komende jaren actief uitkijken hoe door bijkomende overnames van ‘local heroes’ de groep verder lokaal en internationaal versterkt en uitgebouwd kan worden.

Het worden boeiende tijden.

 

Balans

Geconsolideerd overzicht van het totaalresultaat

1 De niet-recurrente opbrengsten en kosten zijn opbrengsten en kosten die door het management niet beschouwd worden als verbonden aan de gewone bedrijfsactiviteiten van de Groep. Deze opbrengsten en kosten worden afzonderlijk gepresenteerd omdat ze belangrijk zijn voor een goed begrip door de gebruikers van de onderliggende duurzame prestaties van de Groep vanwege hun omvang of aard.

Kasstroomoverzicht

 

Voor meer info:

Dieter Penninckx
CEO

FNG NV
Bautersemstraat 68A
2800 Mechelen

België
KBO: 0697.824.730
Tel: +32 497 52 87 15
dieter.penninckx@fng.eu