FNG kondigt aanvraag tot gerechtelijke reorganisatie en intentie tot collectief ontslag aan

FNG kondigt aanvraag tot gerechtelijke reorganisatie en intentie tot collectief ontslag aan

22/06/2020

Persbericht
Gereglementeerde informatie
Voorwetenschap

 

Mechelen, 22 juni 2020, 09:30 CEST – De directieraad van FNG NV (FNG, Euronext Amsterdam, Euronext Brussel) (“FNG“) maakt vandaag bekend dat de groep zal gebruik maken van de procedure van gerechtelijke reorganisatie om haar Belgische activiteiten te reorganiseren. De voorgenomen herstructurering houdt ook een intentie in tot collectief ontslag en de sluiting van maximaal 47 winkels over verschillende Belgische merken. Deze intentie tot collectief ontslag kan leiden tot het ontslag van maximaal 287 medewerkers in België. Een herstructurering is nodig om met een sterker bedrijf de activiteiten op een duurzame manier te kunnen voortzetten.

FNG NV heeft op 11 juni 2020 haar voorlopige, niet-geauditeerde geconsolideerde cijfers m.b.t. 2019 bekend gemaakt. FNG moet maatregelen nemen om de liquiditeit te verzekeren en om haar schuldenlast te verminderen en/of te spreiden. De onderhandelingen met de verschillende financiële stakeholders van de groep nemen evenwel tijd in beslag. Teneinde de groep de tijd te bieden om een herstelplan te onderhandelen en bijkomende middelen aan te trekken, is er door verscheidene FNG vennootschappen besloten om intussen bescherming tegen schuldeisers aan te vragen. Op 22 juni 2020 wordt door Brantano NV, FNG International NV en Market Retail Belgium BV een verzoekschrift tot gerechtelijke reorganisatie ingediend bij de Ondernemingsrechtbank te Mechelen.

Het huidige ontwerp van herstelplan houdt de intentie in om bepaalde activiteiten af te bouwen en maximaal 30 winkels te sluiten van de formules Brantano, Boutik by Brantano en Concept Fashion en alle 17 winkels van Fred & Ginger en Ginger. Het plan zal ook leiden tot een herstructurering van het hoofdkantoor in Mechelen. In het distributiecentrum in Erembodegem blijven alle banen behouden. Deze intentie tot collectief ontslag kan leiden tot het ontslag van maximaal 287 medewerkers ofwel ongeveer 25% van het personeelsbestand van FNG in België. Deze sluitingen zouden het mogelijk moeten maken om de rendabiliteit van de Belgische activiteiten te verhogen en zoveel mogelijk werkgelegenheid te vrijwaren.

De directieraad is vandaag een eerste gesprek aangegaan met de ondernemingsraad van Brantano en met alle medewerkers van FNG. Zij hoopt de gesprekken met het personeel en de sociale partners te kunnen voeren in een constructieve sfeer en de voorgestelde plannen samen te kunnen bekijken om de sociale gevolgen van de geplande maatregelen zoveel als mogelijk te beperken. Deze stap is noodzakelijk om grotere sociale impact op termijn te vermijden.

Yves Pollé, CEO a.i.: “We begrijpen heel goed dat deze aankondiging hard aankomt bij onze medewerkers. Deze maatregelen zijn moeilijk en pijnlijk, maar noodzakelijk om nieuwe financiële middelen voor de groep te vinden en het hoofd te bieden aan de huidige en toekomstige uitdagingen. Door de focus te leggen op de sterktes van het bedrijf en te streven naar een meer efficiënte organisatie, willen wij onze medewerkers een realistische toekomst voor het bedrijf bieden en een belangrijke modespeler blijven.”

 

 

 

Voor meer info

Gunther De Backer ׀ Woordvoerder

KBO: 0697.824.730

investorrelations@fng.eu
+32 475 90 39 09

FNG NV Bautersemstraat 68A
2800 Mechelen
(België)